Βάλτε ένα στοίχημα με τον εαυτό σας

Το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή δοκιμάζει καθημερινά τις ανθρώπινες δυνατότητες για αυτοπειθαρχία.

Είτε σε περιβάλλον agency, είτε ως ανεξάρτητος, ο Διαμεσολαβητής  πρέπει να καταφέρνει να αυτοπειθαρχεί σε πολλά πράγματα καθημερινά, περισσότερο ίσως από επαγγελματίες άλλων κλάδων.

Για παράδειγμα ως προς τις ώρες που θα επιβάλλει στον εαυτό του να αφιερώνει για τηλεφωνικές προσεγγίσεις. Ακόμη, ως προς το να προγραμματίζει με τέτοιο τρόπο το χρόνο του, ώστε να «χωράνε» όλα όσα πρέπει να κάνει.

Η αυτοπειθαρχία είναι υπέροχη όταν μιλάμε γι’ αυτήν, όταν την επικαλούμαστε και την φανταζόμαστε. Είναι όμως πολύ δύσκολο να εξασκείται  με σταθερότητα και συνέχεια.

Παράδειγμα η αρχή κάθε νέας χρονιάς, όπου όλοι, με κάθε καλή διάθεση και θέληση, σχεδιάζουν όλες τις αλλαγές που θέλουν να πετύχουν, προκειμένου να βελτιώσουν τη ζωή, τη δουλειά, τις σχέσεις τους.

Λίγους μήνες μετά, στην συντριπτική πλειοψηφία, όλοι επιστρέφουν στις προηγούμενες συνήθειές τους.

Δυστυχώς η αυτοπειθαρχία είναι εξαιρετικά δύσκολη, όμως για οποιαδήποτε αλλαγή ή βελτίωση, είναι προϋπόθεση.

Ένα τέχνασμα που μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να εξασκήσουν την αυτοπειθαρχία τους, είναι να βάζουν (μικρά) στοιχήματα με τον εαυτό τους, ή παράλληλα με έναν συνάδελφο ή σύντροφο, αν δεν τους ενοχλεί να εκθέτουν τον εαυτό τους στον άλλο.

Αυτά τα μικρά στοιχήματα στην αρχή θα μπορούσαν να είναι άσχετα με τη δουλειά, όμως η επίτευξή τους δυναμώνει αφάνταστα την αυτοπεποίθηση, η οποία μετά μεταφέρεται και στο χώρο της δουλειάς, σε ίσως πιο δύσκολα πεδία.

Όλοι έχουν σίγουρα κάτι που θέλουν να υλοποιήσουν στην καθημερινότητά τους και δεν το έχουν καταφέρει μέχρι τώρα, π.χ. να τρώνε ένα υγιεινό καλό πρωινό πριν ξεκινήσουν για τη δουλειά.

Ο καθένας μπορεί να βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό του, για τις επόμενες 20 μέρες (τόσο κάνει να «γραφτεί» στον εγκέφαλο μια νέα συνήθεια λέει η επιστήμη) να υλοποιήσει αυτό ή κάτι άλλο που θέλει και στο τέλος των 20 ημερών, να προσφέρει στον εαυτό του ένα δώρο ή ένα… τίμημα σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει.

Αν το μικρό στοίχημα έχει να κάνει με την εργασία, θα μπορούσε αρχικά να αφορά κάτι πιο εύκολο ή απλό, για παράδειγμα διάβασμα για τη δουλειά (π.χ. το underwriter.gr) για μια ώρα κάθε μέρα, βεβαίως όχι σε ώρες παραγωγικής… αιχμής.

Το μυστικό είναι, να μην επιτρέπεται να παρέμβει οτιδήποτε άλλο και να το ακυρώσει.

Αυτό είναι το στοίχημα: οτιδήποτε συμβεί, όσο σημαντικό και αν είναι, να μην αλλάξει αυτό που έχει προγραμματιστεί.

Αν αυτό πετύχει, τότε έρχεται η σειρά του επόμενου βήματος, που θα είναι κατά τι, πιο δύσκολο. Για παράδειγμα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, 10 με 11 το πρωί, να γίνονται τηλέφωνα σε νέους υποψήφιους πελάτες.

Επειδή όπως είπαμε χρειάζονται 3 εβδομάδες προκειμένου να καθιερωθεί μια νέα συνήθεια στον ανθρώπινο εγκέφαλο, θα πρέπει το στοίχημα να διαρκέσει τουλάχιστον τόσο, και θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από ένα δώρο αν όλα πάνε καλά, ή από ένα τίμημα, αν όλα πάνε στραβά.

Αν αυτό βοηθάει το άτομο στην επίτευξη του στόχου, κοινοποιεί την συγκεκριμένη δέσμευση και σε έναν κοντινό φίλο ή συνάδελφο, για να έχει ένα παραπάνω κίνητρο υποστήριξης της προσπάθειάς του.

Προσοχή όμως.  Έχει σημασία να μην προσπαθεί κανείς να αλλάξει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, γιατί θα αποτύχει.

Για παράδειγμα, να σηκώνεται νωρίτερα το πρωί, να κάνει νέα τηλέφωνα τρεις φορές την εβδομάδα και να κλείνει και 15 ραντεβού μέσα σε πέντε μέρες.

Οι αλλαγές γίνονται μια μια και διαδοχικά, περνώντας από το πιο εύκολο στο πιο δύσκολο βήμα, αντλώντας δύναμη από την ικανοποίηση της επιτυχίας.

Και ό,τι εργαλεία υπάρχουν διαθέσιμα για την υπενθύμιση του στόχου, πρέπει να χρησιμοποιούνται: Ειδοποίηση στο κινητό, υπενθύμιση στον υπολογιστή ή έστω ένα ποστάκι στο γραφείο.

Όλοι έχουμε κάτι να αλλάξουμε για να γίνουμε καλύτεροι. Και σίγουρα, αλλαγές που αποσκοπούν στη βελτίωση του προγραμματισμού και απαιτούν αυτοπειθαρχία, είναι αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Ας το δούμε όμως σαν παιχνίδι. Με όσο πιο ευχάριστη διάθεση προσεγγίσουμε την προσπάθεια, τόσο μεγαλύτερη ενέργεια θα αποκτήσουμε στην προσπάθειά μας για αλλαγή.

 

Πηγή: Underwriter.gr