Πόσο αξιόπιστη είναι η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά;

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι η μικρότερη σε μέγεθος αγορά στην Ευρώπη, γεγονός που δεν είναι άσχετο με την χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων.

Και δεν είναι μόνο τα μεγέθη της ιδιωτικής ασφάλισης που επιβεβαιώνουν το χαμηλό δείκτη της ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα, αλλά και η κατάσταση στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Τόσο για τα χάλια της κοινωνικής ασφάλισης όσο και για την μικρή ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης οι ευθύνες ανήκουν κατά κύριο λόγο στην πολιτεία.

Γιατί στον μεν τομέα της κοινωνικής ασφάλισης έκτισε ένα σύστημα με πελατειακή πολιτική βάση, στο δε τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης δεν έφτιαξε ένα πλαίσιο που αυτός ο κλάδος της οικονομίας θα μπορούσε αποδώσει και να αναπτυχθεί.

Έτσι, μοιραία και σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα αναπτύχθηκε ευκαιριακά και κύρια στον κλάδο του αυτοκινήτου, όπου είναι και μόνος κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης με υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Η έλλειψη συγκεκριμένου πλαισίου για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης είχε ως αποτέλεσμα και την ελλειπή εποπτεία, που δημιούργησε και το φαινόμενο Ασπίς Πρόνοια.

Ωστόσο, μέσα στην τελευταία 10ετία ξένοι πολυεθνικοί ασφαλιστικοί, όμιλοι ακολουθώντας τα μηνύματα και τους νόμους της αγοράς, είτε ήρθαν στην χώρα με εξαγορές ή κάποιοι άλλοι που προϋπήρχαν αναπτύχθηκαν.

Αν και περίμενε κανείς, μέσα στην κρίση που προέκυψε στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, κάποιοι από αυτούς να εγκαταλείψουν παρέμειναν.

Αυτό δείχνει ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει μέλλον και γίνεται πιο ανθεκτική, έστω και αν δεν βοηθούν οι παρούσες οικονομικές συνθήκες και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, κύρια στους κλάδους ζωής και υγείας .

Η εφαρμογή, από το 2016, της κοινοτικής οδηγίας Solvency II εξασφαλίζει πλέον συνθήκες πιο υγιούς ανταγωνισμού αλλά κυριότερα προστατεύει τους καταναλωτές – ασφαλισμένους μια και εισάγει πιο αυστηρό πλαίσιο αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιριών.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος ή δεν θα συνεχίσει να άρει τις “αμαρτίες” προηγούμενων νοσηρών φαινομένων .

Όμως, δεν μπορεί μαζί με τα “ξερά” να καίγονται και τα “χλωρά” ή κάποιοι να ζητάνε να πληρώσουν οι “καλοί” τα σπασμένα των “κακών”. Επομένως, πρωτίστως η πολιτεία -που έχει και τις ευθύνες της άναρχης εποπτείας- και οι θεσμοί της δεν πρέπει να προστατέψουν τους ασφαλισμένους, κάτι που δεν έκαναν στην υπόθεση Ασπίς .

Έτσι, στο βασικό ερώτημα περί της αξιοπιστίας της Ελληνικής ασφαλιστικής Αγοράς, τώρα και στο μέλλον, η απάντηση είναι ότι είναι και μπορεί να γίνει καλύτερη.

 

Πηγή: asfalisinet.gr