Όταν μιλούν για εμάς

 

Όταν μιλούν για εμάς στο εξωτερικό κάτι μας πιάνει. Όταν αναφέρομαι στο εμάς, εννοώ τον ελληνικό λαό σαν σύνολο μαζί με όλα τα χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύει. Αρεσκόμαστε να κομπάζουμε όταν οι ξένοι μιλάνε για εμάς, όταν κάποιο δικό μας επίτευγμα αποτυπώθηκε στον ξένο τύπο και διακριθήκαμε ξανά.

Την πρώτη μέρα του 2017, η εφημερίδα Guardian αφιέρωσε ένα ολόκληρο άρθρο για εμάς, συγκεκριμένα μίλησε για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο θα πρέπει να υπερηφανευτούμε. Σύμφωνα με τη Guardian, τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες, η θνησιμότητα αυξάνεται και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αποκτούν σοβαρή έκταση. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «άνθρωποι που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να ζήσουν, πεθαίνουν».  Οι δηλώσεις αυτές αναρτημένες σε μία εφημερίδα διεθνούς φήμης είναι το λιγότερο απογοητευτικές. Τo σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι διαλυμένο, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια και απογοήτευση στους απλούς πολίτες.

Η παραπάνω εικόνα γίνεται ακόμα πιο απογοητευτική, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι πάνω από 2.5 εκατομμύρια Έλληνες δεν διαθέτουν ασφάλεια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται εκτεθειμένο και σε κατάσταση αβεβαιότητας. Η πραγματικότητα αυτή αφορά ακόμα και τα άτομα που ήδη νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού, εργατικού δυναμικού και συνθηκών υγιεινής. Η αγγλική εφημερίδα συγκεκριμένα αναφέρει  ότι σε 40 ασθενείς αντιστοιχεί μόνο μία νοσοκόμα, ενώ από τις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν χαθεί συνολικά 150 κλίνες. Μάλιστα, οι περικοπές είναι τόσο μεγάλες, ώστε υπάρχουν περιπτώσεις που το αντισηπτικό σαπούνι δεν υπάρχει.

Όταν μιλούν για εμάς θα πρέπει να τους ακούμε. Οι παραπάνω εικόνες προφανώς δεν είναι αυτές που θα θέλαμε να υπάρχουν στην κοινωνία που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. Όμως, ούτε η μεμψιμοιρία είναι η ιδανική λύση.  Ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης αποκτά όλο και μεγαλύτερο έδαφος και γίνεται απόλυτος αναγκαίος στην ελληνική κοινωνία σήμερα. Για όλα λοιπόν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις  που μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την παραπάνω πραγματικότητα.  Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πτοηθούμε και να χάσουμε το ηθικό μας!  Κρατήστε λοιπόν αισιόδοξη στάση και όλα θα γίνουν!