Οι τεχνολογίες που θα αλλάξουν την ασφαλιστική αγορά

Τεχνολογία κινητών συσκευών

Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας κινητών συσκευών και συσκευών που μπορούν να φορεθούν, η ψηφιοποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων έγινε τάση ήδη από το 2014.Από τις νέες εφαρμογές, τα τάμπλετ, τα κινητά τηλέφωνα μέχρι και τα έξυπνα ρολόγια, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους να συνδέσουν τη ζωή τους όλο και περισσότερο με την κινητή τεχνολογία. Οι περισσότερες μεγάλες ασφαλιστικές διαθέτουν ήδη εφαρμογές για κινητά για εύκολη πρόσβαση σε λογαριασμούς, προσφορές ασφαλίστρων και εξυπηρέτηση πελατών ή ακόμη και για οδική βοήθεια. Στο εξής, ο στόχος είναι ο ασφαλισμένος να βρίσκεται σε ακόμη στενότερη συνεργασία και επαφή με την ασφαλιστική για να επιταχυνθούν περαιτέρω οι διαδικασίες.

 

Αυτοκινούμενα οχήματα

Τα αυτοκινούμενα οχήματα θα είναι σύντομα διαθέσιμα και η ασφαλιστική αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Χωρίς την ύπαρξη οδηγού, θα συμβαίνουν το ίδιο συχνά ατυχήματα; Θα υπάρχει ανάγκη ασφάλισης αυτοκινήτου; Η Tesla προσφέρει ήδη συστήματα αυτόματης οδήγησης στα αυτοκίνητά της, όπως το σύστημα άμεσης πέδησης και το σύστημα αλλαγής λωρίδας. Τα οχήματα της Google έχουν την ικανότητα να αναλύουν τους φωτεινούς σηματοδότες, τα σήματα ορίου ταχύτητας, ενώ διαθέτουν και αισθητήρες σε κάθε τμήμα του οχήματος για τον εντοπισμό πιθανών συγκρούσεων. Αναλυτές εκτιμούν ότι στα επόμενα 5 χρόνια θα δούμε την πρώτη μεγάλη φάση της αυτοματοποίησης των οχημάτων στους δρόμους. Τα συστήματα αυτόματης πέδησης, υποβοήθησης στάθμευσης και αποφυγής ατυχήματος γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα όσο η τεχνολογία εξελίσσεται. Όμως οι αυτοματισμοί δεν θα σταματήσουν εκεί. Πολλά κράτη εξετάζουν την επιβολή κανονισμών για την υποχρεωτική εγκατάσταση νέων τεχνολογιών στα αυτοκίνητα. Ακόμη και τα υφιστάμενα συστήματα υποβοήθησης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα ατυχήματα και ταυτόχρονα το κόστος για τις ασφαλιστικές.

 

Cloud Computing

Σχεδόν οι μισές ασφαλιστικές εταιρείες σήμερα λειτουργούν σε περιβάλλον «cloud», με τη συγκεκριμένη τεχνολογική τάση να αναμένεται να συνεχιστεί. Το cloud computing είναι ένας τεχνολογικός όρος που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βελτιστοποιήσουν την τεχνολογία πληροφοριών και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις προκλήσεις των επόμενων ετών.

 

Ambient Computing: Το Internet of Things… πιάνει δουλειά

Μαζί με την έννοια των big data, το Internet of Things (IoT) αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον ασφαλιστικό κλάδο. Σήμερα οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές ανακαλύπτουν το IoT, όμως δεν… πολυκαταλαβαίνουν τις δυνατότητές του. Σύμφωνα με την Deloitte, παραδοσιακά η ανάληψη κινδύνου αποτελούσε μία αντανάκλαση ιστορικών προτύπων συμπεριφοράς, όμως με την ανάπτυξη και εξέλιξη του IoT, οι ασφαλιστικές έχουν πλέον μία πιο ακριβή εικόνα της έκθεσής τους σε κίνδυνο.
Σήμερα παρακολουθούνται περισσότερα στοιχεία καταναλωτών από ποτέ, μέσω των συσκευών που μπορούν να φορεθούν, των έξυπνων θερμοστατών και των έξυπνων συναγερμών. Οι τεχνολογίες αυτές κάνουν πιο εύκολο για τις εταιρείες εκτός ασφαλιστικού κλάδου να εισέλθουν στην ασφαλιστική αγορά και να γίνουν ανταγωνιστικές.
Για παράδειγμα, οι ασφαλισμένοι στις αμερικανικές ασφαλιστικές State Farm και PURE Insurance, που διαθέτουν έξυπνες οικιακές τεχνολογίες –όπως έξυπνους θερμοστάτες που αποτρέπουν το πάγωμα των σωληνώσεων ή τεχνολογία παρακολούθησης που προλαβαίνει τη φωτιά στην κουζίνα– απολαμβάνουν εκπτώσεις στα ασφαλιστήρια κατοικίας. Αποτέλεσμα είναι η ασφαλιστική να έχει πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες και να μπορεί να προσφέρει εξατομικευμένα συμβόλαια.
Η τεχνολογία ξεπερνάει τα προσωπικά όρια. Αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας δίνουν στους αγρότες στοιχεία για την κατάσταση των καλλιεργειών, την κατάσταση του εδάφους, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την ύπαρξη επιβλαβών οργανισμών. Η πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία δίνει στις ασφαλιστικές την ευκαιρία να γίνουν εταιρικοί συνεργάτες με τους ασφαλισμένους, προσφέροντας υπηρεσίες που αναλύουν καλύτερα τα δεδομένα και βοηθούν τους αγρότες να βελτιώσουν την παραγωγή τους.

 

Big Data

Στοιχεία και δεδομένα υπάρχουν παντού στις ασφαλιστικές. Μία απλή επίσκεψη στην προσωπική σελίδα κάποιου στο Facebook μπορεί να δώσει αρκετές πληροφορίες. Όμως, αν και οι ασφαλιστικές δεν δείχνουν διατεθειμένες να «σκανάρουν» τα προφίλ των πελατών τους στο Facebook, είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχουν πολλά στοιχεία για κάθε πελάτη.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την τηλεματική και την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση αναλογιστικών μοντέλων, αναλύοντας τις ανθρώπινες ενέργειες. Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές θα μπορούν να δίνουν συμβόλαια μικρότερης διάρκειας και να ανταμείβουν τους οδηγούς βάσει της οδηγικής τους συμπεριφοράς.
Επιπλέον, οι ασφαλιστικές θα μπορούν μέσω της αξιοποίησης χωροταξικών στοιχείων, όπως πληροφορίες από τους χάρτες της Google, μέχρι στατιστικά στοιχεία για εγκληματική δραστηριότητα, εκπαίδευση, εισοδήματα και ιατρική περίθαλψη, να βρουν νέους εξελιγμένους τρόπους να αποτιμήσουν τους κινδύνους και τις υποχρεώσεις τους.

 

Τεχνητή νοημοσύνη

Φτιαγμένη για να ενισχύει τις γνώσεις του ατόμου, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον πραγματικότητα. Οι τεχνικές ανάλυσης στοιχείων γίνονται όλο και πιο σύνθετες και οι ασφαλιστικές εταιρείες εφαρμόζουν προγνωστική μοντελοποίηση σε πολύπλοκα σετ δεδομένων. Οι ασφαλιστικές μπορούν να αξιοποιήσουν πληροφορίες για την τοποθεσία για να αποτιμήσουν τον κίνδυνο ασφαλιστικής κάλυψης, να λάβουν αποφάσεις για αντασφάλιση, να εντοπίσουν και να περιορίσουν τις απάτες και να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών. Καθώς οι φυσικές καταστροφές γίνονται συχνότερες, η Deloitte συνιστά στις ασφαλιστικές να βρουν καλύτερους τρόπους να μοντελοποιήσουν και να απεικονίσουν τον κίνδυνο, έτσι ώστε οι διαμεσολαβητές να μπορούν να ξεχωρίζουν γρήγορα τους «επικίνδυνους» ασφαλισμένους και να ζητούν επιπρόσθετες καλύψεις. Επίσης, σε ακραία καιρικά φαινόμενα, το τμήμα διαχείρισης απαιτήσεων μιας ασφαλιστικής μπορεί να χρησιμοποιήσει γεωγραφικά συστήματα για να ενημερώσει τους πελάτες της εκ των προτέρων για το πώς θα προστατέψουν τις περιουσίες τους.

 

Drones

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2025 τα drones θα δημιουργήσουν έως 100.000 νέες θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα με 82 δισ. δολάρια. Εξοπλισμένα με νέες δυνατότητες, τα drones της επόμενης γενιάς θα μπορούσαν να έχουν σημαντική αξία για επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Ασφαλιστικές που καλύπτουν κινδύνους που σχετίζονται με περιουσιακά στοιχεία είναι λογικό να υιοθετήσουν πρώτες την τεχνολογία. Ήδη, αρκετές έχουν λάβει έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για τη χρήση drones. Πού θα είναι χρήσιμα για τις ασφαλιστικές; Για παράδειγμα, οι αρμόδιοι επιθεωρητές και εκτιμητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα drone για να εξετάσουν λεπτομερώς μία περιοχή ή ένα κτίριο και να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες πριν προχωρήσουν στην καταβολή αποζημίωσης ή σε μία αποτίμηση κινδύνου. Επίσης, τα drones θα χρησιμοποιηθούν στην πιο αποτελεσματική εξέταση απαιτήσεων μετά από καταστροφές. Και ενώ εκφράζονται ανησυχίες τόσο για το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, όσο και για ενδεχόμενη παραβίαση της ιδιωτικότητας, τα drones μπορούν να αλλάξουν για πάντα τον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων.

 

Τηλεματική

Η τηλεματική συνδυάζει τους υπολογιστές με την ασύρματη τεχνολογία για να μεταδίδει πληροφορίες σε πολλαπλές πλατφόρμες, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αναλύσεις. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, μία συσκευή τηλεματικής τεχνολογίας, που όσο κάποιος καίει θερμίδες ή κάνει πολλά βήματα, συγχρονίζει τις πληροφορίες αυτές με το κινητό τηλέφωνο, τον υπολογιστή και το τάμπλετ για να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να τις αναλύσει στο μέλλον. Οι ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν την τηλεματική με παρόμοιο τρόπο. Το 2012, η αμερικανική State Farm συνεργάστηκε με τη Ford. Πληροφορίες, όπως το για πόσο χρόνο το αυτοκίνητο ξεπέρασε τα 120 χλμ./ώρα ή το πόσο απότομα φρενάρει ο οδηγός, αποστέλλονται στη State Farm για να φτιάξει ασφαλιστήρια προσαρμοσμένα σε κάθε οδηγό. Όμως η τηλεματική μπορεί να έχει – και σίγουρα θα έχει – και άλλες χρήσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Με τη βελτίωση συστημάτων και εφαρμογών, η ασφαλιστική θα μπορεί να ενημερώνεται αυτόματα για ένα συμβάν. Οι ειδικοί αισθητήρες θα ειδοποιούν την ασφαλιστική για την τοποθεσία του συμβάντος, τις ζημιές που προκλήθηκαν κ.ά. Επιπλέον, τα «μαύρα κουτιά» που βοηθούν στη διαλεύκανση ατυχημάτων μπορούν να τα διαβάσουν μόνο ειδικοί. Με τις νέες τεχνολογίες, τα στοιχεία θα αναλύονται ευκολότερα επιτρέποντας πρόσβαση σε πληροφορίες που στο παρελθόν ήταν αδύνατη.

 

Πηγή: asfalistikomarketing.gr