Καταφύγιο στην ιδιωτική ασφάλιση βρίσκουν οι Έλληνες

Σαφή ένδειξη στροφής των Ελλήνων στην ιδιωτική ασφάλιση και αλλαγή του αρνητικού κλίματος στην ασφαλιστική αγορά αποτελεί η αύξηση κατά 23,7% των ασφαλιστικών εργασιών τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η τάση αυτή, που είχε ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναχαίτισε την αρνητική πορεία προηγούμενων μηνών, με αποτέλεσμα το 11μηνο να κλείσει με αύξηση κατά 5,1% των ασφαλίστρων ζωής, ενώ κατά 2,3% αυξήθηκαν οι γενικές ασφαλίσεις.

Ο θετικός ρυθμός εκτιμάται μάλιστα ότι διατηρήθηκε και τον Δεκέμβριο, προεξοφλώντας ότι το 2016 έκλεισε ανοδικά για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς. Η αναστροφή του κλίματος προήλθε κυρίως από τις πωλήσεις προγραμμάτων ζωής και αποταμίευσης, που αντιστάθμισαν τις απώλειες από τα επενδυτικά προγράμματα, οι πωλήσεις των οποίων έχουν υποχωρήσει μετά την επιβολή των capital controls. Η τάση αυτή συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα στην κοινωνική ασφάλιση και αποτυπώνει τη στροφή μερίδας του πληθυσμού στην ιδιωτική ασφάλιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κλάδος ζωής ενισχύθηκε κατά 38,4% τον Νοέμβριο, ενώ στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου η άνοδος περιορίστηκε στο 5,1%.

Συνολικά, την επίμαχη περίοδο τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,3 δισ. ευρώ είναι ασφάλιστρα του κλάδου ζωής και αποταμίευσης, τα 224,6 εκατ. ευρώ είναι ασφάλιστρα από επενδυτικά προϊόντα και τα 176,2 εκατ. ευρώ ασφάλιστρα ομαδικών προγραμμάτων, που ενισχύθηκαν επίσης κατά 31,2%.

Στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων τα συνολικά ασφάλιστρα ανήλθαν στο 1,7 δισ. ευρώ. Στον κλάδο κυριαρχεί η αύξηση των πωλήσεων προγραμμάτων υγείας, με συνολικά ασφάλιστρα 157,3 εκατ. ευρώ. Τα νοσοκομειακά προγράμματα ενισχύονται επίσης λόγω των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης. Η στροφή σε ετησίως ανανεούμενα προγράμματα, που είναι κατά περίπου 30% φθηνότερα από τα παλιά, τα λεγόμενα ισόβια συμβόλαια, δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης της ιδιωτικής αγοράς, στην οποία καταφεύγει σημαντική μερίδα του πληθυσμού.

Συνεχιζόμενη αιμορραγία για τον κλάδο αποτελεί η πτώση των εργασιών στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου, λόγω κυρίως της μείωσης των τιμών στα ασφάλιστρα, αλλά της αύξησης του μεριδίου αγοράς που κερδίζουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά έχουν την έδρα τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Πρόκειται για τις Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών, τα στοιχεία των οποίων δεν ενοποιούνται σε αυτά της ΕΑΕΕ. Τα ασφάλιστρα της αστικής ευθύνης του κλάδου αυτοκινήτου από εταιρείες μέλη της Ενωσης υποχώρησαν κατά 10,2% στα 659,3 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 7,6% στα 156,7 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα ασφάλιστρα από τις συμπληρωματικές καλύψεις στο αυτοκίνητο.

 

Πηγή: Καθημερινή